Wednesday, 24 October 2012

" TRT NOT TO BE A MAN OF SUCCESS BUT 
RATHER A MAN OF VALUE "
- ALBERT EINSTEIN -


kami dari pihak perwakilan semester NUQLIUZ
mengucapkan semoga maju jaya kepada ahli semester ^^
semoga ANNAJAH bersama kita,insyaALLAH.

sekadar perkongsian cerita pada zaman nabi,

Berlaku sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim semasa Baginda dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulang kali.Walaupun nampak tidak ada gunanya, si burung itu tetap tabah melakukannya.
Tingkah lakunya diperhatikan makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu:
“Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.”
Lalu dijawab oleh burung berkenaan:
“Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku sudah lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.”
Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusan itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan).
daripada Amir bin Saad, daripada bapanya (Saad bin Abi Waqas) katanya:
“Sesungguhnya Nabi SAW memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakannya sebagai ‘si penjahat kecil’.” (Hadis riwayat Muslim)

" ALLAH TIDAK LIHAT PADA HASILNYA, NAMUN PADA USAHANYA "


salam INSPIRASI ^^ :):)

No comments: